Minä olen Tua Seppälä.
Koen itseni etuoikeutetuksi, kun saan työssäni kulkea erilaisten ihmisten rinnalla pienen matkan heidän arvokkailla elämänpoluillaan. Työympäristöni; luonto, maalaismiljöö ja eläimet, tarjoavat ainutlaatuisen ja aidon oppimisympäristön, jossa omien kokemusten kautta itse kukin rakentaa omaa käsitystä itsestään, ympäröivästä maailmasta ja niiden välisestä vuorovaikutuksesta. Kyse on oivaltamisesta ja oppimisesta. Minun roolini on olla kanssakulkija, ihmettelijä, ohjaaja ja oppija. Asiakkaani ovat oman elämänsä asiantuntijoita, kun taas minulla on asiantuntemusta psykologisista ilmiöistä ja prosessityöskentelystä ja näin me yhdessä muodostamme tiimin, joka yhteistyöllä kulkee kohti määränpäätä.
Työssäni haluan kohdata diagnoosien ja leimojen alle jääneen ihmisen ihmisenä, jolla tässä elämäntilanteessa ilmenevistä haasteista huolimatta on mahdollisuus oppia uutta, oivaltaa, toteuttaa itseään ja sitä kautta valita erilaisia polkuja kuljettavakseen. Mennyt on mennyttä ja elettyä elämää, eikä menneisyyttä voi muuksi muuttaa. Haluan työssäni pysähtyä tähän hetkeen, kelata tarvittaessa mennyttä kuvanauhaa taaksepäin ja katsoa sen läpi ymmärtääkseni, mutta elämä on tässä ja nyt. Tämä on se hetki, jossa on mahdollista tehdä erilaisia ratkaisuja ja oppia uutta – se kantaa tulevaan.
Omien tekojen kautta on mahdollista muuttaa kulkemansa reitin suuntaa, sitä ei voi kukaan muu tehdä toisen puolesta. Omat oivallukset, omien voimavarojen ja vahvuuksien löytäminen ovat eteenpäin vieviä voimia. Minun tehtäväni tässä prosessissa on haastaa asiakasta keskustelujen, erilaisten kokemuksellisten harjoitusten ja tehtävien kautta aktiiviseen ja vastuulliseen oman elämän toimijuuteen, tarjota uusia työkaluja ja ohjata asiakasta läpi erilaisten kokemusten siten, että asiakas itse antaa omalle kokemukselleen sanat ja merkityksen.
Koulutukseni:
- Laillistettu psykologi, PsM
- Psykoterapeutti
- Sosionomi (AMK)
- Työnohjaaja STOry, EASEL® Coach
- EASEL® Ohjaaja
- EASEL® Trainer
- Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja
Julkaisut ja tutkimukset:
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa haasteellisten nuorten kanssa työskennellessä (2010). Pro gradu –tutkielma. Jyväskylän yliopisto, psykologian laitos.
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta uutena nuorisotyön työmuotona. (2006). Teoksessa: Kylmäkoski, Lind, Hintikka, & Aittola (toim.). Nuorten tilat. Humanistinen ammattikorkeakoulu, oppimateriaaleja:9, 2006. Nuorisotutkimusverkosto/ Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 70.
Lapsena koettu väkivalta nuoren silmin. (2000). Opinnäytetyö. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, sosiaali- ja terveysala, sosionomi (AMK).