TYÖSKENTELY ELÄINTEN KANSSA
Luonto ja eläimet yhdessä auttavat rakentamaan motivoivan ja optimaalisen oppimisympäristön, joka on samaan aikaan kyllin turvallinen, mutta riittävän haastava. Uuden oppiminen tapahtuu ohjattujen kokemuksellisten harjoitusten kautta, esimerkiksi hevosen tai koiran kanssa työskennellessä. Eläin on aidosti läsnä tilanteessa ja reagoi ihmisen tunnetiloihin ja käyttäytymiseen sille ominaisella tavalla suorasti ja rehellisesti.
Eläinavusteisessa tunnetaitovalmennuksessa EASEL ® pysähdytään tietoisesti tarkastelemaan ihmisen ja eläimen välistä vuorovaikutussuhdetta, sitä mitä eläin omalla käyttäytymisellään viestii sen kanssa vuorovaikutuksessa olevan ihmisen tunnetilasta, asenteista, käyttäytymisestä ja suhteen tilasta. Suhdetta tarkastelemalla tullaan tietoiseksi omista tunteista ja niiden vaikutuksesta käyttäytymiseen, vastuun merkityksestä sekä omista mahdollisuuksista tehdä erilaisia valintoja tässä hetkessä. Tavoitteena on vahvistaa omien tunnetilojen hallintaa niin, että vaikeuttamisen sijaan ne auttavat suoriutumaan kulloisistakin tehtävistä ja haasteista parhaalla mahdollisella tavalla. Eläimeltä saadun palautteen kautta ihminen tulee tietoiseksi omasta itsestään ja toiminnastaan ja oppii mukauttamaan omaa käyttäytymistään tilanteeseen sopivammaksi. Erilaisten harjoitusten ja keskustelujen kautta eläinten kanssa opittu itsehavainnointi ja oman toiminnan säätely siirtyy myös asiakkaan arkielämään ja ihmissuhteisiin. Tässä prosessissa opitaan sekä ottamaan vastuuta omasta käyttäytymisestä että huomaamaan kuinka omat tunteet, ajatukset ja toiminta vaikuttaa itseen, toisiin ja käsillä olevaan tilanteeseen kokonaisuudessaan, mikä taas heijastuu myönteisesti asiakkaan elämänhallinnan tunteeseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Nämä pysähtymiset ovat oikeita oppimisen paikkoja, rehellisiä tilanteita vailla arvostelua ja arvottamista, mikä on ominaista ihmisten välisissä suhteissa.
Eläinavusteinen tunnetaitovalmennus on ystävyyden ja yhteistyösuhteen rakentamista koulutetun EASEL-eläimen kanssa, sosiaalisten taitojen prosessinomaista oppimista. EASEL’n eläinavusteinen työskentely perustuu yhteistyöhön, vuorovaikutukseen ja molemminpuoliseen kunnioitukseen, luottamukseen ja välittämiseen. Yhteistyösuhde edellyttää aitoa läsnäoloa ja sitä voi harjoitella erinomaisesti muiden sosiaalisten laumaeläinten kanssa. Hevoset ja koirat ovat riittävän samanlaisia houkutellakseen meitä vuorovaikutukseen, mutta riittävän erilaisia tuntuakseen sosiaalisesti vaarattomilta harjoitusvastustajilta. Vuorovaikutusharjoitukset EASEL -eläinten kanssa ovat todellinen mestarikurssi; otetaan sanat pois ja treenataan sanatonta viestintää (tunneviestintää, intuitiota, intentiota, kehonkieltä), joka muodostaa 70-90% ihmistenkin välisestä viestinnästä.
EASEL’ssa eläintä ei koskaan käytetä hyväksi esim. rauhoittamaan hermostunutta ihmistä. Ohjaaja ja ohjattava ensin tutkivat yhdessä ko. tunnetilaa ja sitä, mitä se kertoo ohjattavalle ja miten siihen tulisi suhtautua. Sitten voidaan opetella erilaisia keinoja itsensä rauhoittamiseen ja vasta sen jälkeen päästään työskentelemään eläimen kanssa. EASEL katsoo niin ihmisille kuin eläimillekin terapeuttiseksi ja eettiseksi ainoastaan hoivan, etsimisen/tutkimisen ja leikin aktivoimisen. Pelon tai aggression aiheuttaminen olisi sekä epäeettistä että turvallisuusriski. Asiakkaalle ei ole hyödyksi oppia säätelemään omia tunnetilojaan eläimen varassa myöskään siksi, että ohjaajan eläintyöpari ei ole asiakkaalla “käytettävissä” arjen eri tilanteissa.
Eläinavusteisessa tunnetaitovalmennuksessa kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen sekä ihmisen että eläimen osalta. EASEL -eläimet työskentelevät pääsääntöisesti vapaana, hevonen esimerkiksi isolla aidatulla alueella ulkona tai maneesissa, jolloin sillä on vapaus liittyä yhteen ihmisen kanssa tai poistua paikalta. Eläintä ei pidetä kiinni tai pakoteta mihinkään vastoin tahtoaan. Näissä puitteissa ohjattava oppii rakentamaan vuorovaikutussuhteen eläimeen sillä tavoin, että suhteeseen liittyy molemminpuolinen kunnioitus, luottamus ja välittäminen. Eläin ja ihminen ovat kumpikin tässä suhteessa tasavertaisia ja vastaavat vuorovaikutuksessa molemmat omasta osuudestaan, omasta viidestäkymmenestä prosentista. EASEL’n periaatteisiin kuuluu, että jokainen ottaa vastuun vuorovaikutustilanteessa omasta puolikkaastaan, niin ihmisten kuin eläintenkin kanssa ja hyväksyy, että toinen tekee omat päätöksensä omalla puoliskollaan. Eläimet ratkaisevat itse kenen kanssa työskentelevät ja kuinka pitkään yhtäjaksoisesti. Eihän toista ihmistäkään voi pakottaa leikkimään. Leikin luominen ja esim. seikkailuradan rakentaminen eläintyöparin kanssa avaa ohjattavalle harjoitteisiin lisää tasoja metaforien, symboliikan ja narratiivisen työskentelyn kautta. Hevosen tai koiran hyvänä pitäminen sen ehdoilla, ilman että haluaa itselleen jotakin vastineeksi, vaatii oman mielen tietoista tyhjentämistä ja omien halujen laittamista sivuun. Kun eläin sitten varovasti rapsuttaa takaisin ja vapaaehtoisesti ryhtyy yhteiseen leikkiin, kokemus on poikkeuksetta palkitseva.
Eläinavusteisessa tunnetaitovalmennuksessa eläimen ja ihmisen välisen suhteen rakentaminen alkaa tutustumisesta, etenee hoivan kautta etsimisleikkeihin ja lopulta vapaaseen leikkiin. Suhteen rakentamisen prosessi etenee seuraavien välitavoitteiden kautta: tietoinen läsnäolo ja kohtaaminen välttäen ennakkoasenteita – kunnioitus – kommunikaatio – luottamus – hoiva – etsiminen/tutkiminen – leikki – ansaittu laumanjohtajuus (aseman niin vaatiessa), joka tarkoittaa dominoivan johtajuuden sijaan yhdessä rinnakkain kulkemista, jossa molemmilla on oikeus tulla kuulluksi ja velvollisuus tilanteen mukaan ottaa vastuu siitä mitä seuraavaksi tehdään. Asiakkaan, ohjaajan ja eläintyöparin prosessin tavoite on rakentaa sellainen suhde, että vapaa leikki tulee mahdolliseksi. Leikin onnistumiselle välttämättömät elementit ovat kaikilla nisäkkäillä samanlaiset: yhteinen sopimus, yhteistyö, reilun pelin sääntöjen noudattaminen, roolien vuorottelu, luottamus, keskittyminen ja neuvottelu ongelmatilanteissa.